Citate din „Vânzătorii de iluzii”

Bună, dragilor! Această carte am terminat-o de mult, dar pur și simplu nu am avut timp să postez nenumăratele citate pe care le-am găsit. În mare, cartea este foarte interesantă. Dezbate un subiect tare controversat, și anume superstiția(sau „iluzia”, cum menționează autorul). E formată din mici povestioare care prin care se demască aceste iluzii frauduloase. Unele întâmplări, prin care se evidențiază naivitatea oamenilor, sunt absolut de necrezut și duc la efecte dezastruoase…

Nu am altă posibilitate decât să vă postez câteva citate care mi-au atras atenția(deși mi-a fost greu să fac o selecție):

1. „În general, ca tot ce nu se sprijină pe logică, credințele, superstițiile se contrazic flagrant. De pildă, același ins care crede în destin, în soartă, în <<ce-ți este scris, în frunte ți-e pus>>, se teme și de pisica neagră și de celelalte semne rău prevestitoare. Paradoxul este hazliu, fiindcă ce rost are să se mai oprească omul din drum dacă întâmplările vieții lui sunt oricum <<scrise>> de ursită dinainte?”

2. „Noi trebuie să facem față realităților acestei lumi, trebuie să ne dăm seama că viitorul nostru stă în noi înșine și nu în stele.”

3.„Fericirea însăși înseamnă, în primul rând, vis. Vis atins, sau vis de atins. Deci un ideal omenesc construibil. Iluzia rămâne ceea ce este. Adică nimic. Nu trebuie să confruntăm niciodată nimicul cu visul.”

4. „În privința moroilor fantezia a mers și mai departe: cică un strigoi care n-a murit șapte ani de-a rândul, trece-n altă țară, învață o limbă străină(fără profesor – acum sunt destule manuale), se preface din nou în om, se căsătorește, face copii și așa mai departe. La moarte devine iar strigoi..și uite așa, are șansa să trăiască două, trei mii de ani și să învețe toate limbile globului… Păi, să tot fii moroi!”   – multe pasaje asemeni acestuia iau în râs credințele absurde ale oamenilor.

5. „ Când vine trezirea și omul se dumirește, în sfârșit, că a fost înșelat, încearcă să se autoînșele tot pe profil vrăjitoresc: <<- Parcă mi-a luat cineva mințile!>>. Mințile există sau nu există. Asta depinde de cât a băgat , fiecare, în cap, din comorile  astea, lumești, ale științei și culturii. Mințile nu le poate lua nimeni. Adică, greșesc, omul și le poate lua , când are chef, singur.”

6. „Clar, orice escroc se dovedește, până la urmă, un psiholog nativ.”

7. „Farmecele și vrăjitoriile hrănesc micile și marile slăbiciuni din oameni. Le amăgesc și le adorm. Dându-le senzația că sunt altceva. Atât ele cât și stăpânii lor.”

Toate citatele de mai sus sunt din cartea „Vânzătorii de iluzii”, de Vasile Tincu. Dacă mai există cineva care are îndoieli, îl rog să o citească.

O zi de duminică liniștită!

Reclame

6 gânduri despre &8222;Citate din „Vânzătorii de iluzii”&8221;

  1. Cum duminica linistita ???
    Chiar acu de alegeri ?… Huh..
    Asta e ca si cum i-ai ura unei mirese in noaptea nuntii… somn usor ! 😀 😀 😀

    O duminica linistita sa ai si tu ! 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s